Lokale producenten die meer zekerheid willen omtrent hun afzet en hun inkomen, kunnen bij “Lekker. Lokaal. Natuurlijk!” via een distributieplatform hun smaakvolle kwaliteitsproducten aan de grootkeukens aanbieden. Dit proces zal door een team van experten uit VIVES, INAGRO, EROV en PCG gefaciliteerd worden met heldere, praktische richtlijnen.

Lokale producenten

Lekker Oost-Vlaams, 100% West-Vlaams … Via tal van initiatieven worden onze schitterende hoeve- en streekproducten in de kijker geplaatst. Het project “Lekker. Lokaal. Natuurlijk!” streeft ernaar om deze producten van bij ons via een zo kort mogelijke keten ook bij de grootkeukens te krijgen.

Wie kan er deelnemen en hoe?

Kleine & Middelgrote Ondernemingen (max. 250 medewerkers) afkomstig uit provincie Oost- of West-Vlaanderen die voeding produceren en/of verwerken.

Indien de KMO ingekochte producten verwerkt, moet het hoofdproduct van regionale (Oost- en West-Vlaamse) afkomst zijn.
Vb: als je als KMO aardappelen schilt, dan mogen de ingekochte aardappelen niet uit Polen afkomstig zijn.

Bij navraag aan grootkeukens blijkt dat reeds (gedeeltelijk) verwerkte producten de voorrang hebben zoals:

  • Gewassen en versneden groenten zoals geschilde aardappelen, asperges, wortelen, bloemkool, broccoli, prei, …
  • Ook niet-verwerkte groenten zoals witloof, ui, champignons,  spruiten, …
  • Goed verpakte (zuivel)producten, zoals kaas, …
  • Fruitsappen
  • Streekproducten: taarten, mosterd, koffie, …
  • Vleesbereidingen en -producten: bv. paté

• Gemotiveerde ondernemingen die geloven in de meerwaarde van de Korte Keten

De 5 stappen die de producenten en de grootkeukens dichter bij elkaar te brengen:

Stap 1: Meld je aan via de website als je interesse hebt om aan grootkeukens te leveren. Dit neemt maar 3 minuten in beslag.

Stap 2: Wij brengen jou in contact met een distributeur. Jullie bespreken onderling een mogelijke samenwerking. Het projectteam biedt je ondersteuning om aan de kwaliteitseisen te voldoen.

Stap 3: Jouw producten en bedrijf worden in kaart gebracht op de kaart op de website. Hierdoor worden ze zichtbaar voor de grootkeukens en de consument.

Stap 4: Als de grootkeuken interesse heeft in jouw product, dan bestelt hij het bij de distributeur.

Stap 5: De distributeur zorgt ervoor dat je product geleverd wordt bij de grootkeuken.

Aan welke voorwaarden moet een lokale producent voldoen om aan een grootkeuken te kunnen leveren? 

Als je als voedingsbedrijf jouw voedingsproducten aan een grootkeuken wilt leveren, moet je aan specifieke leveringsvoorwaarden voldoen. Deze richtlijnen werden opgesteld om de kwaliteit en de voedselveiligheid aan de consument te garanderen.
Van ieder voedingsbedrijf – dus ook van de lokale producenten – wordt er verwacht dat het aan de minimale eisen voldoet. Indien nodig kan ons projectteam je hierbij ondersteunen.

 

Zekere afzet

Eerlijke prijs

Verbeterd imago

Ondersteuning

Benieuwd welke producenten en grootkeukens deelnemen?

Bekijk dan onze mapping! Op deze kaart kan je zowel lokale hoeve- en streekproducenten, lokale landbouwers, voedingsverwerkende bedrijven als grootkeukens terugvinden.